ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΜΥΡΙ ΔΗΜΟΥ ΣΗΠΙΑΔΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

//ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΜΥΡΙ ΔΗΜΟΥ ΣΗΠΙΑΔΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Έργο

Πελάτης: Ιδιώτης

Τοποθεσία: Προμύρι, Δήμος Σηπιάδος Μαγνησίας, Νότιο Πήλιο

 

Παραδοσιακή Κατοικία στο Προμύρι του Δήμου Σηπιάδος στο Νότιο Πήλιο.

Η παραδοσιακή κατοικία βρίσκεται στον παραδοσιακό ιστό του οικισμού Προμύρι του Δήμου Σηπιάδος στο Νότιο Πήλιο και κατασκευάστηκε το 1851. Είναι πετρόκτιστη και αποτελείται από δύο ορόφους και τμήμα υπογείου που σχηματίζεται εξ’ αιτίας της φυσικής κλίσης του εδάφους. Η μορφολογία των όψεων του κτιρίου είναι χαρακτηριστική της περιοχής και της εποχής που κατασκευάστηκε. Είναι λαϊκή κατοικία με μαρμάρινο υπέρθυρο με ανάγλυφες διακοσμήσεις και χαραγμένη χρονολογία, έχει φρουριακή μορφή, χωρίς δηλαδή βεράντες ή εσοχές και με ομοιόμορφα ανοίγματα. Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις που έγιναν, είχαν σαν αποτέλεσμα αφ’ ενός την αυστηρή διατήρηση όλων των αυθεντικών στοιχείων του κτιρίου και αφ’ ετέρου τον εκσυγχρονισμό του, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε η ανάδειξη του δομικού σκελετού, με χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων υλικών.
Η κάτοψη έκτασης 65 τ.μ. σε κάθε όροφο, διατάσσεται σε μορφή Γ με την είσοδο στην εσωτερική γωνία του. Στη στάθμη του ισογείου, υπάρχουν η κουζίνα, ένα μικρό λουτρό και το καθιστικό. Ο χώρος της εισόδου – κουζίνας – καθιστικού επικοινωνούν με σκάλα με το υπερυψωμένο τμήμα του ισογείου πάνω από την ημιυπόγεια αποθήκη όπου υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο. Στον όροφο συναντούμε ένα ακόμη καθιστικό, το λουτρό και δύο υπνοδωμάτια. Εξωτερικά το κτίριο περιβάλλεται από αυλή και δρόμους στις δύο εξωτερικές πλευρές του.
Έγιναν εργασίες αποξηλώσεων στέγης, εσωτερικών τοίχων και αρμολογήματος και στη συνέχεια έγινε νέο αρμολόγημα, τοποθετήθηκαν σωλήνες για ένεμα και αντικαταστάθηκαν τα διαμήκη ξύλινα στοιχεία του σενάζ, ενώ τα εγκάρσια ενισχύθηκαν με σιδηρό οπλισμό. Ανοξείδωτα ενισχυτικά στοιχεία χρησιμοποιηθήκαν για την επισκευή των ρωγμών. Στις θήκες του τοίχου για τις ξύλινες δοκούς, τοποθετήθηκαν ειδικές ανοξείδωτες κατασκευές από τις οποίες κρεμάστηκαν θήκες υποδοχής ξύλινων δοκών. Πάνω από τις δοκούς αυτές τοποθετήθηκαν ξύλινες σανίδες, μόνωση, γκρο μπετόν μικρού πάχους και κολλητό κεραμικό πλακάκι. Στην στέψη του πέτρινου τοίχου, περιμετρικά έγινε σενάζ από μπετόν όπου τοποθετήθηκαν οι πέτρινες κρηπίδες και η αυτοφερόμενη στέγη. Για την κατασκευή της στέγης χρησιμοποιήθηκαν ξύλινοι δοκοί επεξεργασμένης ξυλείας, που βιδώθηκαν μεταξύ τους με ανοξείδωτα μεταλλικά στοιχεία και ανοξείδωτες ορατές βίδες – μπουλόνια, ενώ για ζευκτά χρησιμοποιήθηκαν ανοξείδωτες μεταλλικές βέργες. Η στέγη ολοκληρώθηκε με ξύλινο ορατό εσωτερικά πέτσωμα και εξωτερικά με μόνωση και πέτρες επιστέγασης. Τέλος η εκτέλεση ενέματος στις τοιχοποιϊες και η κατασκευή εσωτερικά θεμελίου όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο, ολοκλήρωσαν την φέρουσα κατασκευή του κτιρίου.
Η τεχνολογία της ορατής εσωτερικά στέγης που χαρίζει ύψος στον χαμηλό όροφο, η εσωτερική σιδερένια σκάλα με τα ανοξείδωτα κάγκελα της, το μεταλλικό άνω τμήμα του τζακιού στο ισόγειο, οι εσωτερικές πόρτες από αλουμίνιο με γυαλί αμμοβολής, τα δάπεδα, η κουζίνα, τα μπάνια τα έπιπλα και τα φωτιστικά, φέρουν την σφραγίδα της εποχής μας και ενσωματώνονται αρμονικά με τα αυθεντικά μέρη του κτιρίου.

Μελέτη και επίβλεψη ανακαίνισης, κ. Καλογήρου Άρτεμις και κ. Κύρου Κατερίνα.