PROJECT FOR A SHOPPING CENTER – SQUARE CONFIGURATION

//PROJECT FOR A SHOPPING CENTER – SQUARE CONFIGURATION
3D_1

Project

Client: Individual Client

Area: Serres

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού κέντρου στην Πλατεία Εμπορίου της πόλης των Σερρών. Η κύρια χρήση του κτιρίου που έχει μελετηθεί είναι αυτή του εμπορίου, αφού θα περιλαμβάνει 25 καταστήματα διαφόρων μεγεθών. Επίσης θα περιλαμβάνει έναν κινηματογράφο δύο αιθουσών καθώς επίσης και έναν χώρο αναψυχής με internet cafe, ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπιλιάρδα, κ.τ.λ. Ακόμα, σε άμεση σχέση με όλες τις παραπάνω χρήσεις δημιουργήθηκαν δύο café-bar και δύο εστιατόρια fast food, που θα μπορούν να λειτουργούν και ανεξάρτητα από τις ώρες λειτουργίας του εμπορικού κέντρου. Βασικός σκοπός ήταν το κτίριο που δημιουργήθηκε να εντάσσεται ομαλά στον αστικό ιστό και να αποτελεί ήπια επέμβαση στην περιοχή.
Η πλατεία Εμπορίου βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία των Σερρών, την πλατεία Ελευθερίας. Σήμερα στην περιοχή μελέτης βρίσκεται ένα διώροφο κτίριο που χτίστηκε κατά την δεκαετία του 1970 και στο οποίο λειτουργούσε παλαιότερα η ψαραγορά της πόλης. Το κτίριο αυτό είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο (λειτουργούν μόνο δύο καταστήματα στο εσωτερικό του) ενώ παρουσιάζει σημαντικά κατασκευαστικά/στατικά προβλήματα. Επίσης δεν χαρακτηρίζεται αξιόλογο από άποψη αρχιτεκτονικής, ενώ αντίθετα η θέση στην οποία χωροθετείται είναι κρίσιμης σημασίας για την πόλη. Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας το υπάρχων διώροφο κτίσμα αξιολογήθηκε ως μη απαραίτητο στοιχείο της συγκεκριμένης πλατείας αλλά και της πόλης και κρίθηκε απαραίτητη η κατεδάφισή του.
Δεδομένα για την συγκεκριμέν

Η Mελέτη και σημαντικά στοιχεία στην πορεία του σχεδιασμού αποτέλεσε και η σημασία της πλατείας στην ελληνική πόλη ως χώρος συνάθροισης, συνδιαλλαγής και αναψυχής καθώς επίσης και η έννοια της Στοάς ως αρχιτεκτονική μορφή εμπορικού κτιρίου.
Οι βασικές σχεδιαστικές αρχές που διέπουν τον όγκο του κτιρίου που μελετήθηκε είναι η γραμμικότητα, η αρμονία και η λιτότητα. Μορφολογικά, το κτίριο δεν είναι ένας συμπαγής, ενιαίος όγκος, αλλά «σπάει» σε πολλούς μικρότερους επιμέρους όγκους, ο ψηλότερος εκ των οποίων δεν ξεπερνά τους 3 ορόφους.
Οι χαράξεις που ακολουθεί το κτίριο προέρχονται κυρίως από τις ροές κίνησης των αυτοκινήτων και του καταναλωτικού κοινού και από την σύνδεση της πλατείας Ελευθερίας με την πλατεία Εμπορίου και έχουν σκοπό να διευκολύνουν τις κινήσεις του κόσμου στο κέντρο της πόλης.
Στον χώρο κάτω από το επίπεδο του εδάφους χωροθετείται ο κινηματογράφος και ο χώρος αναψυχής με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ στο ισόγειο και στους ορόφους θα λειτουργούν τα καταστήματα. Τα εστιατόρια και τα καφέ βρίσκονται συγκεντρωμένα στο 1ο επίπεδο του κτιρίου και θα μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από το εμπορικό κέντρο.
Η πλατεία η οποία διαμορφώνεται σε πολλαπλά επίπεδα θα είναι σε συνδυασμό με την Πλατεία Ελευθερίας ένα σημείο στάσης, αναψυχής, συνδιαλλαγής, συνάντησης πολιτών κάθε ηλικίας. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού και ακολουθεί επίσης τις χαράξεις που προαναφέρθηκαν.
Η στοά η οποία υλοποιείται ως προέκταση ενός πεζοδρόμου που θα συνδέει την πλατεία Ελευθερίας με την περιοχή μελέτης έχει σκοπό να εισάγει ομαλά το καταναλωτικό κοινό μέσα στο κτίριο και του δίνει έναν δημόσιο χαρακτήρα.
Τελικά δημιουργήθηκε ένα κτίριο αλλά και μια πλατεία με εξωστρεφή χαρακτήρα, στην οποία εντάσσεται κανείς ομαλά, μέσα από μία βόλτα του στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο που σχεδιάστηκε διέπεται από έναν δημόσιο χαρακτήρα, διαφάνεια και λειτουργικότητα.