ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ

//ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ

Έργο

Πελάτης: »ΕΔΕΜ Α.Ε.» ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΔΗ Α.Ε.

Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Με την από 15-07-2009 σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της ‘ΕΔΕΜ Α.Ε.’ ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΔΗ ΑΕ και της ΓΑΙΑ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ ανατέθηκε στην ΓΑΙΑ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ η εκπόνηση της μελέτης «Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων», που αφορά σε κτίριο Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων δυναμικότητας περίπου 100 κλινών, με βάση τις προδιαγραφές και το κτιριολογικό πρόγραμμα που προβλέπει η Απόφ. Π1γ/81551/25-6-07 (ΦΕΚ 1136/Β/6-7-07) του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις «Προϋποθέσεις Ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) από ιδιώτες…»
Θέση του οικοπέδου
Το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων ανεγέρθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο συνολικού εμβαδού 9.000μ2, στην περιοχή «Κάτω Σχολάρι», εκτός σχεδίου, του Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης. Η περιοχή δεν είναι πυκνοδομημένη, και έχει ακόμη αγροτικό χαρακτήρα. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, και είναι προσπελάσιμο από την ανατολική πλευρά του μέσω του παράπλευρου δρόμου της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών που είναι ασφαλτοστρωμένο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι ελαφρά επικλινές, με κλίση ~ 3% και κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ και είναι κενό κτισμάτων. Βρίσκεται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου του Δήμου Μίκρας, και οι χρήσεις γης καθώς και οι όροι δόμησης σ’ αυτό καθορίζονται σύμφωνα με το ΠΔ/26-11-07 (ΦΕΚ-537/ΑΑΠ/13-12-07) και το ΠΔ/18-02-09 (ΦΕΚ-82/ΑΑΠ/26-02-09).
Αρχιτεκτονική λύση
Το κτίριο του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελείται από δύο (2) Μονάδες Διαβίωσης (ΜΔ) των 25 κλινών η κάθε μία, και δύο (2) των 24 κλινών, που διατάσσονται ανά δύο σε δύο επάλληλους ορόφους (συνολικά 98 κλίνες) και ένα ημιανεξάρτητο διώροφο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει τις κεντρικές λειτουργίες διοίκησης, υποδοχής και αναψυχής των τροφίμων. Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης υπόγειους χώρους βοηθητικών λειτουργιών (προετοιμασία σερβιρίσματος φαγητού, πλυντήρια, αποθήκες, αποδυτήρια προσωπικού κλπ), νεκροθάλαμο, κλειστή πισίνα, ειδικό λουτρό, λεβητοστάσιο και μηχανοστάσια πυρόσβεσης και άρδευσης. Οι κλίνες των δύο Μονάδων Διαβίωσης κατανέμονται σε ένα (1) μονόκλινο δωμάτιο, έξι (6) δίκλινα και τέσσερα (4) τρίκλινα. Οι άλλες δύο Μονάδες υπολείπονται κατά ένα (1) μονόκλινο δωμάτιο. Επίσης οι Μονάδες Διαβίωσης διαθέτουν ανά δύο κοινούς χώρους διημέρευσης, στάση εργασίας-λινοθήκη, office, και χώρους ακαθάρτων και από ένα θάλαμο μόνωσης- προσωρινής νοσηλείας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
Το κτίριο της ΜΦΗ τοποθετείται στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου προς τη ΝΔ πλευρά του, αφήνοντας τις υποχρεωτικές αποστάσεις από τα όρια. Έτσι εξασφαλίζεται ικανή απόσταση του κτιρίου από τον θόρυβο του κεντρικού οδικού άξονα που διέρχεται από την ΒΑ πλευρά του γηπέδου, αλλά και μεγαλύτερος ενιαίος ακάλυπτος χώρος, πέρα από αυτόν που βρίσκεται σε άμεση συνέχεια με το κτίριο, ο οποίος διαμορφώνεται και φυτεύεται κατάλληλα σε χώρο πρασίνου. Η είσοδος στο γήπεδο γίνεται από τον κεντρικό παράδρομο της ΒΑ πλευράς, μέσω κόμβου απλής μορφής. Περιμετρικά των ορίων του γηπέδου κατασκευάζεται ασφαλτοστρωμένη οδός μικρού πλάτους η οποία οδηγεί αφενός στις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης οχημάτων και στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, αφετέρου στις πλάγιες ράμπες εξυπηρέτησης των λειτουργιών του υπογείου.
Ο εξωτερικός υπαίθριος χώρος που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κτίριο διαμορφώνεται σε συνέχεια των βεραντών των δωματίων του ισογείου με απλές κλίσεις και φυτεύεται με γκαζόν, ενώ κατάλληλα διαμορφωμένοι διάδρομοι επιτρέπουν τον περίπατο ανάμεσα στα χαμηλά φυτά και παρτέρια με λουλούδια. Στη ΝΔ γωνία του γηπέδου διαμορφώνεται ένα «αλώνι» γύρω από ένα μεγάλο δέντρο όπου μπορούν να τοποθετούνται τραπεζάκια και πολυθρόνες όταν το επιτρέπει ο καιρός για εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ εκεί κοντά διαμορφώνεται μια περιοχή κήπου όπου οι τρόφιμοι θα μπορούν να παρακολουθούν και να φροντίζουν δικές τους καλλιέργειες φυτών, λουλουδιών και λαχανικών, ως εργοθεραπεία.
Το μεγαλύτερο ενιαίο τμήμα του ακαλύπτου χώρου διαμορφώνεται στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, μεταξύ της κεντρικής εισόδου του χώρου και του κυρίως κτιρίου. Κέντρο της διαμόρφωσης αποτελεί ένα αβαθές σιντριβάνι με μια κυκλική πλατεία γύρω του, όπου τοποθετούνται υπαίθρια καθιστικά καθώς και τραπεζοκαθίσματα εξωτερικού χώρου. Προς τη δυτική πλευρά της πλατείας αυτής, διαμορφώνονται αναβαθμοί μεγάλου πλάτους, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενούν τραπεζοκαθίσματα. Μεταξύ των επιπέδων αυτών παρεμβάλλονται φυτεμένες με δενδρώδη φύτευση επιφάνειες, όπως επίσης και στον υπόλοιπο χώρο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα στοιχειώδες αμφιθέατρο στο οποίο οι τρόφιμοι και οι επισκέπτες τους μπορούν να παρακολουθήσουν μια υπαίθρια εκδήλωση (συναυλία, γλέντι κλπ) σε σκηνή-πατάρι που θα «στήνεται» στην ανατολική πλευρά της πλατείας. Η συνολική έκταση του πραγματοποιούμενου ακάλυπτου χώρου είναι 9000-899.93= 8100.07τ.μ. εκ των οποίων φυτεύεται το 2/3 (9000-899.93)= 5400.04 τμ.